Pierzând timpul pe Instagram am văzut multe vaze mari în care se așezau florile. Și am început să fac o obsesie pentru ele. Hai să cumpăr una! Eu știam că se numesc ginger jar, dar piața românească nu știe. M-am străduit, dar nu am găsit ceva perfect. Așadar, printre multe alte proiecte DIY pe care le gândisem, a mai apărut și o vază pe care am prioritizat-o.
Bineînțeles, nu a fost un proiect costisitor, însă mai solicitant în oarecare măsură. Așadar am avut nevoie de:
- carton
- rolă carton
- spumă de poliuretan
- lipici
- kit de cuțit
- șmilgher – granulații diferite
- foiță aurită
Cel mai important lucru a fost să stabilesc dimensiunea vazei ginger jar. Aici mă refer atât la înălțimea cât și la voluminozitatea ei. Aceste borcane de fursecuri – asta fiind ele de fapt – pot fi atât mai subțirele cât și mai bombate ca formă.
Matrița aduce perfecțiunea
Ca orice proiect care are la bază carton, polistiren și alte materiale care tăiate sunt dificil de întregit, am utilizat un șablon. Acesta m-a ajutat să tai toate părțile identice și să-mi imaginez rezultatul final. Un șablon reprezintă doar o bucată din scheletul întregului ansamblu. Trebuie să fie un număr cât mai mare de părți. Așa va avea stabilitate și spuma se va așeza cât mai uniform.
După ce am tăiat toate bucățile de carton la aceeași dimensiune, le-am lipit pe ruloul din mijlocul vazei. Privind de sus trebuie să aveți o bucată de carton – rulou – carton. Am ridicat puțin gâtul vazei pentru a crea impresia că orificiul pentru flori este mai larg decât acel rulou. Practic am adăugat împrejurul părții de sus încă o bucată de carton mai înaltă. Apoi, în interiorul acestui rotund am suprapus un cerc de carton pentru aspect uniform. Totodată a fost important să adaug și o parte de șezut – fund – pentru a avea stabilitate.
Detaliile fac diferența
Ceva mai meticulos a fost capacul vazei, care este opțional. Mie îmi place să îl așez lângă aceasta pentru a arăta mai complet. Am făcut tot un schelet din carton. Aici am ținut cont de dimensiunea vazei și de faptul că el trebuie să încapă în partea de sus. Am unit toate laturile și am adăugat o altă bucată de carton în jurul părții de jos. Asta va da un aspect mai uniform.
De asemenea, am decupat un disc de carton pe care l-am dus deasupra acestei „centuri”. Am vrut să creez o margine care l-ar opri să nu cadă în vază. Pentru partea superioară – moțul/ mânerul – am întins lipici pe un carton apoi l-am rulat. Când s-a întărit l-am tăiat în forma dorită și l-am lipit de restul capacului.
Umplerea golurilor
După ce am terminat cu partea de schelet, am turnat spumă poliuretanică în toate golurile. Chiar și în cele de la capac. După cum se poate vedea eu am preferat o vază mare și mi-a fost de ajuns un singur tub de spumă. Trebuie să țineți cont de faptul că spuma își dubleze volumul.
Nu este problemă dacă aveți goluri după turnare. În final puteți lipi excesul de spumă pe care îl veți tăia în golurile respective. După ce m-am sigurat că spuma s-a întărit complet, am tăiat-o. M-am ghidat după forma scheletului din carton. Am folosit fierăstrău cu mâner, dar se poate și un cuțit cu lama zimțată.
Nivelarea
Am ajuns la partea în care a trebuit să aplic chitul de cuțit. În primă fază l-am nivelat cu o lamă de cuțit și a fost urât. Am dat și un strat cam gros ce s-a crăpat pe alocuri. La capac am dat cu pensula, dar tot ar fi fost mult de șmilgheruit. Cel mai bine a funcționat atunci când l-am întins pe cu o spatulă de silicon. Aspectul a fost unul mai uniform și nu a fost nevoie să smilgheruiesc mult.
Procesul de finisare a fost unul mai îndelungat. Au fost straturi subțiri de chit, șmirgheluit și tot așa. Când am ajuns la un aspect fin, am trecut la decorarea vazei. Am întins cu pensula lipici într-un strat subțire și am aplicat foițele aurite. Eu am ales să fac un model asemănător cu niște crenguțe. S-a potrivit cel mai bine la acest ginger jar. Fiți creativi!