Brazii sunt ai pădurii!

În era civilizației și a tehnologiei încă se mai împodobesc de Crăciun brazii proaspeți și verzi. Oare să fie din egoismul și nepăsarea față de ceea ce ne înconjoară? Poate asta ne-a adus și ce mai serioasă problemă – ritmul accentuat al poluării.

Auzim frecvent despre diminuarea emisiilor CO2 și a utilizării plasticului. Ca o comparație, în timpul stărilor de urgență, când zborurile s-au redus, calitatea aerului a crescut. Dar plasticul… acesta rămâne până la câteva sute de ani pe Pământ.

Din rău, mai bine

Există însă o situație în care putem folosi acest dăunător pentru a stopa un alt obicei care aduce prejudicii destul de însemnate. Să cumpărăm brazi artificiali! Atât timp cât sunt reciclați și nu aruncați pe câmpii sua arși, sunt perfecți! Frumoși, de toate modelele, dimensiunile și prețurile aceștia sunt o investiție pentru mulți ani și o grijă în minus de sărbători.

Unora le este esențial acel miros specific, direct în sufragerie. Înțeleg, se asociază acea mireasmă cu iarna de demult, căci atunci nu eram așa avansați pentru a avea propriul nostru brad veșnic, în casă, în cutie. Dar de ce nu cumpără doar o crenguță? Așa fi un brăduț tăiat la zeci de persoane și ar conta enorm. Sau de ce nu merg în păduri să adulmece brazii?

,,O, brad frumos, / Cu cetina tot verde”. Sunt sigură că un brad, oricât de frumos ar fi, nu va avea cetina mereu verde dacă ar sta pentru aproximativ două săptămâni în casele noastre, la +21° C. Chiar și în ghiveci, nu acesta este mediul lui.

Brazii sunt ai pădurii!

Mai nou, s-a introdus ideea de brad de pepinieră. Însă mă întreb dacă nu ar fi fost bine ca acel efort să fi fost depus pentru împădurire? Adică pentru plantarea puieților în pădurile noastre frumoase ce sunt defrișate fără jenă de austrieci.

Brazii au o importanță mult mai benefică decât decorul de Crăciun! Sunt aerul proaspăt, sunt stabilitea terenurilor, sunt bariera fonică, sunt casele a mii de viețuitoare. Sunt aici dinaintea noastră și trebuie să rămână aici și după noi.

Crăciunul este sărbătoarea mea de suflet. Îmi creează o stare de bine și liniște deplină. Dar cum Crăciunul nu înseamnă cadouri, sau fel de feluri de mâncare, nu înseamnă nici mirosul bradului natural. Crăciunul este în suflet, acolo de unde pornește tot ceea ce este mai bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *