Acești dovleci decorativi clar nu pot lipsi toamna. Ei transmit sentimentul acela de culegere a roadelor anului. Prin vaze am mai pus tot felul de uscăciuni, grâu, pampas. Dar ceva așa simpatic nu am găsit pe nicăieri.
Acest proiect este puțin mai dificil și materialele sunt ceva mai variate:
- spumă poliuretanică
- reviste
- chit de cuțit
- piele sau alte textile
- carton
- lipici cald
- vopsea aurie sau în alte nuanțe
Am încercat două variante prin care pot fi făcuți acești dovleci decorativi. Pentru mine ambele au fost de succes. Vă pot sfătui să încercați varianta care vi se pare mai ușoară sau mai puțin costisitoare.
Varianta I
Am lucrat cu spumă poliuretanică pe care am aplicat-o din tub încercând să formez sfere. Puteți să faceți câte doriți, de dimensiuni diverse. Dintr-un singur tub aș fi putut face o întreagă recoltă. Din fericire m-am oprit la doar câteva kilograme.
După ce s-a întărit foarte bine, cu ajutorul unui cuțit am făcut acele adâncituri ale dovleacului. De asemenea în partea de sus va trebui să fie puțin mai țuguiat, nu rotund. Cel mai bine analizați un bostan înainte.
Dacă știți proiectul cu vaza ginger jar, înțelegeți deja modalitatea de a lucra cu spumă poliuretanică. Chiar dacă sunt goluri mari acestea pot fi astupate cu excesul de spumă care va fi tăiat.
Când am fost mulțumită de forma obținută am început să decupez materiale care vor îmbrăca viitorii dovleci decorativi. Am preferat o textură catifelată și am opta pentru pielea întoarsă. Orice material textil ar fi bun, dar de preferat fără elasten.
Am tăiat fâșiile de piele măsurând fiecare bombeu. În principal partea de jos a fost mai lată, iar cea de sus mai subțire. Am lipit aceste bucăți cu lipici cald având grijă cum se îmbină. În acele adâncituri am adăugat și șnururi mai groase pentru a fi mai definite.
Ce ar fi un dovleac fără codiță?
Până aici totul a fost bine, este momentul să trec la codiță. Am rulat o bucată de carton, apoi învârtit-o strângând foarte tare pentru a nu se desface. În partea de jos am tăiat cartonul pe alocuri pentru a se răsfira și a se putea așeza pe dovlecei.
Apoi am atașat-o pe aceștia cu lipici cald. Acolo unde mi se apărut că nu era atât de bine, am mai lipit bucățele de carton. Și tot nu arăta promițător, însă am știut cum să salvez situația.
Am tăiat codița pentru a fi proporțională cu fiecare dovleac. Pentru a îi da un aspect mai definit am aplicat cu pensula chitul de cuțit. După ce acesta s-a uscat, am vopsit cu auriu. Sau am întins lipici și am presărat cristale de sticlă.
Varianta II
Am mototolit cât mai strâns multe pagini de reviste încercând să formez bile. Pentru a nu se desface am lipit pe alocuri scotch de hârtie. Aceasta a fost o etapă ceva mai dificilă, deci nu a ieși 100% perfect.
Pentru a crea acele bombeuri ale dovleacului, m-am ajutat tot de chitul de cuțit. L-am aplicat în straturi relativ subțiri pentru a controla forma. Aș fi putut să mă opresc aici, șmirgheluind pentru un aspect fin. Apoi să vopsesc dovleceii în diferite nuanțe.
Și la această variantă însă am preferat să îi îmbrac în piele de nuanțe tomnatice. Codița am realizat-o pe același model. Am terminat treaba! Pot spune că și acest proiect a fost de succes. Acești dovlecei decorativi au ieșit superb și sau integrat perfect în decor.