Aveam nevoie de un dulap pentru suprapunerea electrocasnicelor. Era ceva foarte important pentru baia noastră mică. Am preferat să îl construim noi pentru a fi siguri de calitatea materialelor și rezistența în timp. Trebuie să fie ceva foarte stabil! La 1200 de rotații se simt vibrațiile oricât de bine ar fi centrată mașina.
Proiectul este de dificultate foarte mare. Este nevoie de 2-3 persoane. În luna martie 2021 toate materialele au costat aproape 500 lei. Găsiți listoiul mai jos:
- OSB 3 de 22 mm
- holțșuruburi de diferite dimensiuni
- 2 console punte
- profile L mobilă
- 8 picioare mobilă
- adeziv Mamut
- șuruburi de cuplare
- șine pentru polițe
- șmirghel
- primer
- chit de lemn
- vopsea exterior
Ca material, MDF-ul și PAL-ul se exclud. Și dublate, și înfoliate/ vopsite. Ele nu sunt dense, iar rezidente la umiditate nici atât. Așadar am optat pentru OSB 3 cu grosimea de 22 mm. L-am debitat la dimensiunile necesare la Hornbach.
L-am șmirgheluit, curățat și dat cu două straturi de vopsea exterioară. Aceasta rezistă în timp la umiditate. Inițial am vrut să chituim și să finisăm fiecare placă. Dar locul său fiind într-un colț, ar fi fost muncă și materiale degeaba. După ce l-am montat am dat ultimul strat de vopsea. Apoi am bibilit doar ceea ce a rămas la vedere.
Schiță dulap pentru suprapunerea electrocasnicelor
Întotdeauna când construiți ceva, faceți schițe! Bineînțeles bazate pe măsurători de spațiu, nevoi și preferințe. Vă pricepeți la randări? Vă sugerez să faceți și o astfel de simulare. Veți fi ori mulțumiți, ori veți dori modificări.
Am folosit două corpuri individuale, prinse apoi cu șuruburi de cuplare. Așadar trebuie să aibă formă de paralelipiped dreptunghic. Corpul 1: blat dublu jos, laterale, capac. Corpul 2: blat, laterale, capac. La acestea vin și întărituri.
Să detaliez de ce am specificat ,,întărituri” și nu spate. Acestea sunt cam jumătate din lățimea totală a corpului. Pentru rezistență, sunt așezate pe mijloc. Astfel se lasă loc pentru alimentare, evacuare și cablu de curent.
Pe blatul de jos va sta toată greutatea, deci trebuie să fie ca de piatră! Așadar l-am dubat: 44 mm/ 4.4 cm. Adeziv Mamut la mijloc și holțșurubri ici-colo pe ambele părți. Cu grijă însă unde vor fi alte găuri pentru a nu se suprapune.
Lateralele au fost prinse prin partea de jos și capac cu holțșurubri de 10 cm. De asemenea la orice îmbinare am mai adăugat și profile L sus și jos. Pe latura de la perete, pentru a avea acces la racorduri a fost necesar un decupaj.
Calcule precise pentru siguranță
Noi nu am vrut ca mașina de rufe să stea direct pe pardoseală. Așadar ne-au trebuit picioare și calcule. Câte kg lemn, kg electrocasnice (cu tot cu încărcătura), kg soluții și ce va mai fi în dulap. Dacă se vor adăuga uși și acestea trebuie luate în considerare.
Am folosit 8 picioare cu sarcină maximă de 50 kg fiecare. Adică o rezistență până la 400 kg. Ele au fost montate astfel încât presiunea să fie egală. Cel mai important este că 6 dintre ele sunt sub laterale.
Soldatul acesta este într-un colț al băii. Pentru a-l asigura, în partea de sus spate și lateral este prins în 2 puncte cu câte 2 holțșuruburi de 15 cm. De asemenea pentru că mașina este slim ne-a permis încă o ranforsare. La mijloc are 2 console tehnice cu sarcină maximă de 70 kg fiecare.
Pentru o perioadă am sistat proiectul pentru că prețurile au luat-o razna. Urmează să facem ușile. Ele vor fi tot din OSB. O grosime mai mică și finisate perfect. Îmi doresc aspectul fin ca de lemn masiv. Și model cu baghete decorative.
Dacă vă propuneți să construiți un astfel de ansamblu, fiți foarte conștiincioși! De la măsurători și până la montaj. Este foarte important să fie conceput perfect! Așa nu veți avea dubii pentru siguranță. Aștept întrebări în comentarii.